Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

FELVIDÉKÜNK

 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Általános
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Václav TihamérCsatlakozott: 2007.01.11. Csütörtök 21:55
Hozzászólások: 9
Tartózkodási hely: Fűr, Felvidék

HozzászólásElküldve: 2008.03.05 11:52    Hozzászólás témája: FELVIDÉKÜNK Hozzászólás az előzmény idézésével

Bátorkodom feltenni a következő írást. Ennél az embernél volt sofőr az én nagyapám.


AJÁNLÁS
Írta: JAROSS ANDOR
m. kir. miniszter.


Nehéz, szinte emberfeletti feladat bevezető sorokat írni a könyvhöz, amely felszabadulásunk csodálatos és örökké emlékezetben maradó történetét örökíti meg a magyar jövő számára. Mert lehetetlen rövid sorokban kifejezni és elmondani azt az érzést, amely minden felvidéki magyar lelkét eltöltötte abban a szent pillanatban, amidőn magyar katonák, Horthy Miklós honvédei először tették lábukat húszesztendős elszakítottság után a felvidéki magyar földre. Ennek a szent pillanatnak fönségességét csak érezni lehetett. Erről beszélni vagy írni: felesleges és semmitmondó fáradozás. Mert annak a kifejezésére, ami azokban a szent és örökké élő történeti napokban mindnyájunk lelkében végigviharzott, kevés a szó és silány eszköz a toll. Azokat a csodálatos napsütésben és emelkedett, szent lelkesedésben izzó napokat csak élni lehetett és ez az élmény kárpótlás volt számunkra húsz esztendő minden könnyéért, minden szenvedésért és megpróbáltatásért.
Felszabadulásunk óta hosszú hónapok suhantak el már felettünk. Szerves rész lettünk a megnagyobbodott hazában, részesei a nemzeti szabad és független életnek és aktív munkásai a magyar államépítésnek. Nem tagadjuk, az átkapcsolódás nem ment zökkenő nélkül. Súlyos kérdésekkel kellett lépten-nyomon megküzdenünk, hogy beilleszkedjünk az Anyaország politikai, gazdasági és kulturális vérkeringésébe. És azt nem tagadjuk, hogy a visszacsatolási munka során nem egyszer találkoztunk bizonyos részről olyan hangokkal és olyan jelenségekkel, amelyek érzékenyen érintettek bennünket. Sokszor találtuk magunkat szemben bizonyos irányok részéről a megnemértés, a gőg és szellemeskedő cinizmus ridegségével, de ilyenkor mindig megnyugtatott a tudat, hogy az új haza nagy többségének szeretete, rokonszenve mellettünk és velünk van. Mindig tudtuk, hogy az anyaországi magyarság lelke minden akarásunknál velünk egy ütemben dobban és az, amit mi mondunk, nem az „idegen” szava, de a magyar jövőért aggódó és az új magyar életet munkáló magyar milliók közös akarata. Kezdettől fogva éreztük, hogy nem vagyunk egyedül. És ez a tudat adott erőt és kitartást arra, hogy méltók és hűek legyünk ahhoz az örökséghez, amelyet kisebbségi sorsból magunkkal hoztunk.
Nagy és emberformáló iskola volt számunkra az elmúlt húsz esztendő. Iskola, ahol elhullott az átlagember és megmaradt az időálló, harcban és szenvedésben megedzett érték. Ha arra gondolok, mi az, amit mi kisebbségi életünkből áthozunk az egész magyarságnak, valahogy így kell mondanom: mi húsz év alatt megtanultunk magyarnak lenni. Megtanultuk azt, hogy magyarnak lenni elsősorban munkát jelent, áldozatos munkát a közösségért, minden becsületes magyarért. Megtanultuk, hogy ebben a szent közösségben testvérként és munkatársként tekintsünk minden magyar embert, tekintet nélkül arra, hogy tollal, kalapáccsal vagy kapával keresi meg kenyerét. És megtanultuk, hogy becsületes és magyar életet csak egy olyan szociális légkörben és berendezkedésben lehet élni, amely a nemzeti közösség minden tagja számára lehetővé teszi az emberi életet, fejlődést és boldogulást.
Mi ezt a hitet, ezt a meggyőződést hoztuk magunkkal, és ezt őrizzük, ezt ápoljuk az új hazában is. Tévednek azok, akik „idegeneket”, „szeparatistákat” látnak bennünk. Mert a mi hitünk nem csak a miénk, de minden magyar emberé, aki nemcsak a magyar mát látja, de keresi a magyar holnapot is.

FELVIDÉKÜNK – HONVÉDSÉGÜNK – 1938
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Általános Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Magyar fordítás © Andai Szilárd