Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Tarih-i Üngürüsz és más

 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Általános
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Kollár GyörgyCsatlakozott: 2007.01.12. Péntek 11:02
Hozzászólások: 6
Tartózkodási hely: Zsámbék

HozzászólásElküldve: 2007.09.12 17:12    Hozzászólás témája: Tarih-i Üngürüsz és más Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Benne vagyunk a világkupa-versenyek sűrűjében, és ki-ki vérmérséklete céljai szerint halad az útján. Kikapcsolódásként küldöm Nektek e pár sort Chen Moon Geum asszonytól aki a Pekingi egyetem történészprofesszora. A levelet nem nekem küldte a professzornő, hanem Blaskovits József professzornak aki lefordította a Tarih-i Üngürüsz-t, és aki e levelet közzétette az elöbb említett fordítás kiadásában. A TÜ egyébként érdekes, de igen nehezen olvasható mű, legalábbis nekem, racionalizált agyú XX sz-i egyénnek.

A hunok történet (Chen Moon Geum szerint)

A Kr.e. 3 század elején Belső-Mongólia, Kínában, élt egy népcsoport. Gulyás, pásztornép. Nevük "Shian Yüen" volt. Ez volt az a terület, ahonnan a hunok származtak. A hunok a Farkas és Danging hegység, Belső-Mongólia térségében építették ki civilizációjukat, műveltségüket, jólétüket, gazdagságuzkat. A hunok politikai központja Manton városa volt, és ma ez a hely Wunan közigazgatási területére esik. Az első rbszolgatartó rendszer megalapítása Észak-Kinában ugyancsak itt született meg. Kr.e. 59-ben egy belső háború robbant ki közöttük. A hunok öt részre szakadtak. Évek múltán a hunok két részre voltak oszolva: az északi és déli hunokra. A déli hunok vezetője, feje Huhanshing volt és ő behódolt a han uralkodónak. Az északi hunok feje Zhigi volt, ő Illy, Yin Tan mellett telepedett le, majd a Balkhash-tótól nyugatra. Kr.e 36-ban Zhighi-t a han erők tábornoka Chen Tang megölte. Ezért az északi hunok szétoszlottak.
Miután a déli hunok behódoltak a han uralkodónak, Huhanshing feleségül kért egy hercegnőt és a han uralkodó engedélyt adott, hogy a szépség feleségül menjen Huhanshinghez. A baráti állapot addig tartott, amíg Wang Mang nem lépett trónra. Akkor a hunok megszüntették a viszonyt Wang Manggal, de a han uralkodó később kiengesztelte őket, amikor a Keleti-Han dinasztia meg lett alapítva. Kr.u. 48-ban újra polgárháború robbant ki a hunok között. Huhanshing unokája behódolt a han uralkodónak, nevezetesen a déli hunok. Az északi hunok északon maradtak, északra a déli hunoktól.
Nyugat felé mozgás, költözés
Az északi hunok Kr.u. 48 óta harcolatak a déli hunok és a han uralkodó ellen. 89-ben a Keleti Han uralkodó Doushian tábornokot küldte az északi hunok ellen. Az északi hunokat legyőzte. Mintegy 200 000 megadta magát a han uralkodónak és mintegy 100 000 Shianpi elött letette a fegyvert. A többiek nyugat felé indultak A nyugat felé vonuló rész a Jing Hui hegység, Bakhash tó, Aral-tó és a Kaspi tenger mentén vonult el, míg végül eljutottak Európába. Megverték a római uralkodót és felkavarták egész Europát. Az északi hunok harcolva vonultak nyugat felé és mintegy 280 év múlva elfoglalták Danhue-t. 896-ban megalapították Magyarországot. Az első király Árpád volt.
Wnag Zhaojun
A magyarok gyakran mondják, hogy édesapjuk hun volt, édesanyjuk kínai. Ez abból a történetből ered, amikor a Han uralkodóház egy szépsége, Wang Zhaojun feleségül ment Huhanshinghez, a hunok uralkodójához, vezetőjéhez. Nagyon megható történet volt ez, amelyet minden kínai jól ismert, s amely szerint a Han uralkodóház egy szépsége, akit gazdag palotában neveltek fel, elindult a vad füves pusztába, mint békehirdető.
Miután Wang Zhaojun hozzáment Huhanshinghez, született egy fiuk. Huhanshing halála után Wang Zhaojun levelet írt a han uralkodónak és engedélyt kért, hogy visszatérhessen. De a han uralkodó ezt nem engedte meg, és megparancsolta neki, hogy a hunok szokásai szerint éljen. Ezért a hunok szokásai szerint Huhanshing első fiának lett a felesége, aki egy korábbi házasságból született, és akivel 10 leányuk született.

Wang házassága valóban elvetette a barátság magvait a han és a hun nép között. A Szovjetúnió területén, Dél-Szibériában egy kínai stílusban épült palotát találtak,amelyről úgy hiszik Wang első leányának palotája volt.
A hunok megjelenése különböző volt a korai ókorban és az ókor középső szakaszában. A korai ókorban arcbőrük fehér szinezetű volt, orrnyergük magas és a hajzatok sűrű volt. A középső szakaszban azonban, a házasságok révén a han és a hun nép között a hunok sárgábbak lettek, alacsony lett az orrnyergük és széles a homlokuk. Magyar kutatók úgy mondják, hogy mindazonáltal, hogy a magyar nép a hun nép egy ága, a magyar nép megjelenése nem olyan mint az ókor hunjaié. Magyarország "Hungary" nevéne "Hun" része a hunokra vonatkozik, míg a gary jelentése, hely ahol élni lehet, kell. A kínaiban a hunok neve "Hun-nu". A görög történelemben nevük "Hunner". Láthatod a hasonlóságot a "NU" és a "NER" között.
A hunok területe Ázsiát és Európát foglalta magába. Kultúrájuk az északi füves puszta kultúrája, más része han, görög és iráni eredetű volt. Ezt az orosz régészek is bizonyították mongóliai felfedezéseikkel 1924-ben. Kr.e 1000 táján Kína bronzkorát élte, abban találtatott, mialatt a Dnieper folyó mentén szintén bronzkot volt található. Ezta bronzkort a történészek szkíta kultúrának nevezik. Ez a kultúra érkezett, lett elhozva SZibériába és Mongóliába. De végülis a hunok hanizálódtak, míg az északi hunok a görög és a római kultúrális körbe kerültek.
A magyarok és a kínaiak vér szerint rokon népek. A magyar nyelvnek számtalan hasonlósága lelhető a hun nyelvvel, de még több a kínaival. Ez az oka annak, hogy a Han dinasztia császára, uralkodója, Dzsingisz kán és más kínai uralkodók Magyarországra mentek. Katonáik főként hanok és hunok voltak. SOkan közülük ott is maradtak és sohasem tértek vissza. Magyarországnak sok közös hagyománya van a hunokkal, mint: Nap-imádás reggel, Hold-imádás este, baloldali ülőhely a magsabbrendű helynek tekintendő, stb.

Itt végződika professzornő levele. Természetesen nem kívánok származástani hit vitát nyitni, nem ez a célom, hanem, hogy megosszam Veletek az élményt,amelyet egy kínai tudós szemlélete és ismeret jelent rólunk.

Kösz a figyelemért, jó lovat és szép lövéseket mindenkinek!
_________________
Kollár Gyuri
Endzsel törzs
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Általános Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Magyar fordítás © Andai Szilárd